2011. július 26., kedd

3. nap: Marosszentimre – Gyulafehérvár – Lancrăm – Szászsebes – Péterfalva – Căpâlna ( 50 km )







120 kilométer és három nap van már hántunk mögött, kezd ismeretlenné válni a táj, egyre szebb és jobb minden, a hangulat pedig nem fantasztikus, hanem ,,bringasztikus”.

Nájlonos sátortábor


Mindenek előtt megvalljuk az igazat: az éjszaka egy kicsit elkapott az eső. Dörgött, villámlott, de kibírtuk. A sátrakra jól ki voltak húzva már mire esett az eső, s ráadásul nájlont is terítettünk mindenikre, így nem áztunk be. A ,,humorunk” pedig annak köszönhető, hogy ahogy megérkeztünk a blogot elkezdtük írni, s a feltöltés időpontjában már elkezdett esni :), az üzeneteket pedig egész este gyűjtöttük. Ezért volt az, hogy egyesek eláztak, mások pedig azt üzenték, hogy szárazok, stb. Nehogy félreértés történjen, mind egy helyen voltunk, csak más időpontokban nyilatkoztunkJ. Még valószínű lesz ilyen, és ez mind a hosszas blogírói folyamatnak tudható be. Viszont azt megígérjük, hogy mindig megmagyarázzuk az ilyen furcsa jelenségeket:D.


Fíííííínnoooom FULGA!!!!
Így készül a blog :)

Bemelegítés

Kutyuliiii

Már majdnem indulásra készen


Marosszentimréről délelőtt indultunk el. Reggelre a nap is kisütött, ami nagyon jól esett. Körbejártuk a templomot, láttuk a csodás freskókat, az omladozó vakolatot, az poros padokat. Megtudtuk, hogy sajnos már 30 nem használják, ugyanis akkor halt meg az utolsó magyar család a faluban. A templomról két csodálatos verset is írtak. Az egyiket megosztanánk Önökkel, főleg amiatt, mert a vers jól rámutat a templom egykori hangulatára. Egyik vers Jékely Zoltán: A marossszentimrei templomban.

Reggeli töreténelem óra

Fejünkre por hull, régi vakolat,
így énekeljük a drága Siont;
egér futkározik a pad alatt,
s odvából egy-egy vén kuvik kiront.
Tízen vagyunk: ez a gyülekezet,
a tizenegyedik maga a pap,
de énekelünk mi százak helyett,
hogy hull belé a por s a vakolat,
a hiuban a denevér riad,
s egy-egy szuvas gerenda meglazul:
tizenegyedikünk az árva pap,
tizenkettedikünk maga az Úr.
Így énekelünk mi, pár megmaradt,
,,azt bünteti, kit szeret az Úr",
s velünk dalolnak a padló alatt,
kiket kiirtott az idő gazul.

Ezután pedig megejtettük a szokásos megbeszélést és blog olvasást, illetve felolvastuk a kedves Olvasóink üzeneteit. Itt meg szeretnénk köszönni mindenkinek, aki írt nekünk és bíztatott, nagyon sokat jelent számunkra, és irtó jól esik. Egész nap számolgatjuk, hogy hányan írtak, hányan olvastak, és rendkívül tudunk minden bejegyzésnek örülni. Tehát nagyon szépen köszönjük mindenkinekJ. Ezúton szeretnénk válaszolni is néhányuknak. A kolozsvári médiával kapcsolatban, azt szeretnénk elmondani, hogy úgy magyar, mint román sajtónak egyformán küldtük ki a tájékoztatókat. Nem voltunk túlságosan agresszívek, mindenkit csak egyszer kapta meg a nyilatkozatot. Volt akinek érdekesnek tűnt, volt akinek nem. A transindexxel pedig az a helyzet, hogy az elmúlt években partnerünk volt, idén valami történhetett, hogy nem csatlakoztak, viszont úgy az eddigi médiapartnereinket, mint a támogatóinkat ott hagytuk a blogon, mert valamikor segítettek. A Paprika rádió idén hirdette a túránkat, nagyon jó néven vették az értesítést, és riportot is készítettek velünk. Tény, hogy a román sajtónak érdekesebbnek tűnünk, és jobban élvezik a túránkat, de így is jó. Külön köszönet a Faclia-nak és a City News-nak ( itt külön köszönet Almási Elzának), akik nagyon nagy érdeklődéssel követnek és mindketten rendszeresen tudósítanak. S hamár itt tartunk, az Erdély Fm, Kolozsvári Magyar Televízió, Krónika, Kolozsvár Infó, Új Magyar Szó mind együttműködtek, és említésre méltók. Ennyi jutott idénre a médiából, reméljük, majd az összefoglalónkat túra végén még többen fogják közölni:).

A képekkel kapcsolatban elnézést kérünk, hogy az első nap képeit nem lehetett kinagyítani, de kénytelenek voltunk így feltenni a gyenge térerő miatt. Ezután megígérjük, hogy mind mind nagy, és továbbra is mosolygós képeket töltünk fel. Köszönjük mindenkinek még egyszer, akinek a reggeli kávé mellé mi biztosítjuk a jókedvet:).

Az út ma egészen túrás volt. Az első útszakasz kicsit nehezebb volt, a forgalom miatt, de nem tartott sokáig, ráadásul mint nehezebb útkereszteződésnél a gondviselés úgy intézte, hogy akadt egy-két rendőr, aki szívesen segített nekünk átvergődni a forgalmon. Továbbra is rettenetesen forgalmas volt az út, mivel a kerülőút le volt zárva és minden kamion azon az útszakaszon haladt amerre mi mentünk. Mindenki nagyon fegyelmezett volt, s ennek köszönhetően szerencsésen túl estünk ezen is. A másik pozitívuma az volt a forgalomnak, hogy nagyon sokan láttak, és mindenki elismerően nézett ránk, illetve nagyon böngészték az utánfutóinkra írt szövegeketJ…úgyhogy errefele már híresek vagyunk:D..
Aztán rátértünk egy csodálatos részre, amely különösen szép volt, és érdemes volt közben lassabban menni és bámészkodni. Erdők, dombok, a Sebes folyó egy helyen lélegzetelállító. Már beértünk a hegyvidékes részbe, és egyre festőibb a táj, kész öröm itt bringázni, még ha több is az emelkedő.
Mit megnem tesz egy igazi operatőr

Bica-MAN

Kissé nagy a forgalom


Útközben megálltunk Szentpéteren és megtekintettük a régi szásztemplom romjait illetve, még ékesen díszelgő csodálatos tornyát.

Csopikép

A jó hír az, hogy ma senki sem esett el, a kocsiknak sem lett bajuk:)…lehet, hogy a táj, az eltelt idő, a tapasztalat és a jókedv teszi, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik.

A mai sátorhelyünk szépségét nem lehet szavakkal leírni, majd a képek megmutatják, hogy milyen luxusnak örülhetünk a mai éjszakán.

Honfoglalás

Nem hitte...

Kezekre is ráfér kis edzés:)


Ebben a pillanatban, már elkezdődött az esti élet. A fiúk fát keresnek, a lányok a vacsorát készítik elő, közben fürdenek, egyeseket fürdetnekJ, és a hagyományos ,,lápté gros” játék is napirendre került. A sátrak készen állnak, és most tényleg semmi jele sincs esőnek. Reméljük így is marad:).

Vacsora (Spagetti minden földi jóval)

Finom ??

Láptyé grossssssz!!!!!!

Mindenkinek jó olvasást kívánunk, és írjanak továbbra is. Holnap jelentkezünk. S hamár a sajtóról volt szó, csemegeként a mai napon néhány megjelent cikket is mellékelünk:). Szép estét mindenkinek, jó éjszakát.

És az üzeneteink sem maradnak el:

Sz. Sanyi: Ma véletlenül leelőztek a fiúk, de holnap majd meglátják ők!!!

Mihai: Gyula, să-mi pui muzică pe stick!!!!

Fehér Boti: Jól megy a túra, beszélünk, ha majd lesz jel.

Antika: Puszilok mindenkit, aki szeret engem :)!

Gál Sanyi: Puszi Mámá és Tátá!:)

B. Zozo: Mire hazaérek, legyen egy kazán jó meleg víz!

Zalán: Jól vagyok, nagyon jó a kaja és jó az időbeosztás.

Tamás: Hiányzol Bori!

Gergő: Nagyon jó a bicatúra, a kaja még jobb, és örülök, hogy eljöttem:)!

Kati: Jobb helyen nem is lehetek:)!

Tóth Dávid: Egyre jobban bírom az emelkedőket és kezdek elmenni sültcsirkébe.

Réka: Sikerült hajat mosni a folyóban, hideg de legalább tisztább, mint a Szamos.

Enikő: Ma is kötöztem többet tartott, mint tegnap.

S. Csaba: Kezdek pirulni, és egyre jobb, és nagyon nagyon nagyon, de nagyon finom a kaja.

Júlia: Jól vagyok, kösz Öcsém, hogy ma kijöttél. Puszi Mámá, Tátá. Lehelke sokat segítettél, nagyon köszönjük. Puszilunk. És Orsi drága vagy, hogy meglátogattál és köszi a komenteket:D.


És akkor a cikkek:

Krónika: http://kronika.ro/index.php?action=open&res=53478
Új Magyar Szó: http://maszol.ro/tarsadalom/kerekparon_a_kovek_nyoman_2011_07_22.html

Kolozsvári Infó: http://kolozsvar.info/20453/biciklituras-expedicio-a-kolozsvari-janos-zsigmond-unitarius-kollegium-szervezeseben

Făclia: http://www.ziarulfaclia.ro/A-ÅŸaptea-expediÅ£ie-de-ciclism-organizată-de-Liceul-Teologic-Unitarian-8222-János-Zsigmond-8221-+56420 ( érdemes figyelni, mert menetközben is kérnek tőünk tájékoztatót, és közölnek még rólunk )

City News: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/foto-video-startul-expeditiei-de-800-km-pe-doua-roti-126927/ illetve http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/povestea-unei-aventuri-sa-pedalezi-1-000-de-kilometri-127028/
( őket is érdemes figyelni, naponta tudósítanak rólunk)

23 megjegyzés:

nilataK írta...

Imádom olvasni a bejegyzéseket!:D:X
A szöveg,a képek és minden olyan hangulatos.:)
Nem szégyenlem bevallani, hogy bánom, hogy nem mentem.:(
Kívánok nektek esőéshőségmentes időt és továbbra is ilyen jó szórakozást:):*:D
Ezután is vigyázzatok magatokra és egymásra és már nagyon várom a következő bejegyzést:D
Puszi mindenkinek (de főleg öcsémnek:D)!:*

Névtelen írta...

Puszi mindenkitol. Benji jol van, csak nagyon hianyzol neki is. Remeljuk tovabbra is jo idot fogtok ki.

Ildikó és Csaba írta...

Nagyon ötletes a blog! Minden új bejegyzésnek nagyon örvendünk! Üdvözlünk mindenkit, külön puszi Csabinak!:)
Mindent bele bringa brigád!:)

Gulácsi Orsi írta...

Örülünk,hogy jól vagytok,és minden rendben volt ma!:) Jó érzés volt titeket ujra látni, így ilyen körülményekben.Észre lehet venni azt, hogy egy nagy csalad vagytok, akik minden percben egymásra figyeltek , s vigyáztok egymásra.:)Kár hogy már távolodtok tölünk, s nem mehetünk mégegyszer el hozzátok látogatóba.:( Lehel üzeni,hogy bánja azt,hogy nem lehet ott veletek, de örül annak hogy valamit segithetett nektek.Pihenjétek ki magatokat, mert szükségetek van rá.További jó szorakozást kivánunk nektek és jó idöt.:) Puszilunk mindenkit!! :) P.S:tesóóó,puszillak s légy nagyon ügyes!:*:*>:D<

gyszabo írta...

Nagyon szeretünk naponta mazsolázgatni a képek között,ma különösen örvendünk a filmes csapatról készülteknek,látszik hogy profik módjára végzik a túra megörökitését.Szépen mutat és jó reklám az ötletesen diszitett VW.Jó operatőr, jó sofőr,jó csapat,jó szervezés.......de jó is nektek!

oreg bicajos írta...

Olajozott gepezetkent mozog maris a csapat, pedig meg csak 3 napja tekertek. Koszonet mindenkinek aki a tervezesben, elokeszitesben reszt vett es az egesz csapatnak a sikeres kivitelezesert.
Megnyugtato erzes nekunk akik itthon nektek drukkolunk hogy profi modon "gordul a horizont".

Fecó írta...

Örülünk ,hogy jól vagytok és reméljük ,hogy a túra könnyen és balesetmentesem fog lezajlani. Mámá nagyon félti a leányát(Júliát). Mindenki üdvözöl a "saktiból" és szorit nektek. Én is örülök ,hogy elmehettem hozzátok és megtapasztaltam a túra hangulatát. Jövőben talán már én is részt veszek a bicatúrán. Jó utat és napsütést minden bicatúrásnak.

neo írta...

A satorban ez a szuper, ha esik az eso olyan mintha kint lennel (zuhog, dorog, villamlik), de megis bent vagy es nem azzol.
Egy ideig !
Latszik hogy komoly turazok a szervezok, a nylonos trukk nelkul egy ido utan mar mindegy hogy kint vagy vagy bent.
"Hihetetlen" hogy mennyire tartjatok az eredeti utemtervet.
Semmi variacio, permutacio, kombinacio ???

Gyöngyvér írta...

Legszívesebben seprűre pattannék s repülnék néhány kört a túrázók felett, esetleg elseperném az esőfelhőket...de civilizált szülőként maradok a blogolvasásnál.
Jó időt, jó kedvet kívánunk, vigyázzatok magatokra és egymásra s vigyázzon reátok az Úr!

K. Emese írta...

Rettentően élvezem követni a bicatúrás eseményeket, örülök, hogy létezik ez a blog.
Üdvözlök mindenkit, főleg az osztálytársaimat. Katit pedig puszilom. No meg M.Dávidot emlékeztetném, hogy azt mondta: ő sosem esik le, hisz tud eléggé biciklizni:))

bicadrukker írta...

A képek teljesen visszaadják a "bringasztikus" hangulatot :))
Ezek után többet nem fogok panaszkodni a kolozsvári forgalomra, hisz nem semmi az a forgalom ami ott volt! Látom a film is készül, ügyesek vagytok!!

Kanizsai írta...

Az a szomorú nekünk, akik nem vagyunk ott, hogy hiába a kitűnő/részletes blog, hiába a korábbi tapasztalat, a hangulatot nem tudjuk átélni. Élvezzétek ki minden percét, mert hamar vége lesz!!

Névtelen írta...

Nagyon jó követni titeket:) Sok sikert továbbra, na meg persze baleset mentes utat! Jó hallani, hogy minden jó és senkinek sincs semmi baja! Vigyázzatok magatokra és egymásra!

csemese írta...

Röhelyes, de eltünt az előző üzenetem.
Röviden: két jövendőbeli bicatúrás legényke miközben olvasta a blog híreket azon tanakodott ők mikortól mehetnek veletek. Nagyon izgatottan, érdeklődve követnek.
Külön drukkolunk a Rékáknak. Úgy a tapasztalt mint a frissen indultnak. Hajrá!!!
Egy tapasztalt bicás barátomnak a jelszava indulás elött:
"Tekerd, tekerd, reszkirozz!!!"
Kitartást és szép időt kívánunk.

gyszabo írta...

Kedves "csemese",nem tűnt el az előző üzeneted,ott van az előző napi commenteknél

pborika írta...

ELmaradhatatlan Láptyé grossz:)) Gratula az operatőrnek :P Puszii Katinak, aki összeirogatja az üzeneteket:D És Simon Csabinak, meg Gyulának akik blogoznak:P És persze Tamásnak :)
További sok sikert mindenkineeek!

nyiknyik írta...

Erdőkkel övezett, látványos útvonal, élvezetes tekerés, erősebb szívverés, boldogsághormon termelődése, tehát jó hangulat, profi szervezés, jó kaja, kell ennél több? Talán igen. A mi, az itthonmaradottak lelki támogatása. De remélem érzitek, hogy ez is megvan. Drukkolunk Nektek, kitartást kívánunk, ha elfáradtok energiát sugárzunk és kérjük, hogy
vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

Névtelen írta...

Jaaaj Puszii Tóth Dávid unokatesómnak :D a sültcsirkének :))

anya írta...

Jo erzes tolt el, ha arra gondolok, hogy a fiam is ehhez a kozosseghez tartozik. De tenyleg, itt minden van: kozosseg formalas, eroproba, psihologia, viselkedes, alkalmazkodas, magyarsag, tortenelem, foldrajz, szorakozas, segits magadon es nem utolso sorban a Teremto segitsegenek megtapasztalasa. Lenyeg a lenyeg... csak ok is fogjak fel ezt az egeszet!
Koszonjuk mindazoknak, akik a faradtsag ellenere szivukon viselik azt, hogy mindez letrejojjon. Koszonet Julianak, hogy ilyen szinesen tajekoztat es "fitten" tart minket is az esemenyeket illetoen. Koszonet Botinak a szuperlativuszban emlegetett foztjeert ... majd ha fozotanfolyamot indit, en is jelentkezem. Koszonjuk a gyonyoru kepeket-filmet es termeszetesen koszonet a csapatnak, hogy ilyen ugyesek. Hajra BICATURAS CSAPAT!

Kis.Zoltan írta...

Udvözlet mindenkinek, jo szorakozast a bringazoknak, kitartast a szervezoknek :)
Kovetlek benneteket 2000 km tavolsagrol.
Zoli

csemeseh írta...

Kolozsvárt majdnem elmosta az eső 10 perc alatt,(újra) reméljük titeket kikerült...

Kinga írta...

Minden nap kovetem az uj esemenyeket ami veletek tortenik, s persze az idojarast. Drukkolok a jo idoert.
Edgar, kitartast , jo bringazast s jo szorakozast. Biztos a lapte gros-nal elsokent ott vagy :)
Ne gyujtogesd azert a sebeket :P
Hianyzol, puszi. :) :*

hellasz írta...

Sz. Sanyi: Ma véletlenül leelőztek a fiúk csak nem oregszel?