2012. augusztus 27., hétfő

5. Nap

5.nap
Lehet, hogy Ukrajnában nem szokás reggelizni, vagy csak nagyon keveset esznek, de tény, hogy a bőséges nájlonbüfés reggelik után más kiszolgálásra vártunk. Ennyit a VIP szálloda ötcsillagos reggeliéről… Két szelet hígpalacsinta nem biciklitúrásoknak való. De persze ezt a szállodások nincs honnan tudják és akkor is megbocsájtottunk volna nekik, ha  egyáltalán nem kapunk reggelit, hiszen tegnap este Zámbó Jimmy-re bulizhattunk mindannyianJ. Lényeg, hogy tökéletes volt a szállás és a legjobbkor jött, mert mától már sátor, patakpart, eső…





                No de vissza az elejére. Három nappal ezelőtt Szatmári Sanyi azt üzente, hogy majd összeráz minket az eső. Erre első Ukrajnai reggelünkön arra ébredtünk, hogy beázott az utánfutó, eláztak a hálózsákok és a sátrak. Zsolt, Tamás, Boti és Csaba már korán reggel elindultak Ökörmező fele, B tervet, vagyis panziót keresni. Mire visszaértek, minden sínen volt, improvizáltunk egy nájlont az utánfutó tetejére és az összes csomagot zöld szemeteszsákokba pakoltuk. Blogolvasás után még egy utolsó pillantást vetettünk luxuslakosztályunkra és a szemerkélő mokányesőben esőkabátokba burkolva elindultunk Huszt vára felé. Nem hiába az a címe a túránknak, hogy Pusztuló Kövek nyomdokában. Huszt várának romjait sűrű bokrok övezik, egyetlen ösvény vezet fel és sehol nem írja, hogy merre kell menni. Mi mégis felmentünk a legtetejébe, ráadásul biciklistül. A falakon belül nőtt burjánok és növények magasabbra nőttek, mint a romok. A vár emlékét talán már csak Kölcsey Ferenc Huszt epigramma című verse tartja fenn, sajnos lassan feledésbe merül, mert egyre kevesebb magyar lakik a környéken.




                A várlátogatás után úgy döntöttünk, hogy most már reggelizni is kéne. Egy parkolóban kiterítettük a nájlont és igazán, bicatúrás módra laktunk jól. Volt egy vendégünk is a lakomán, egy huszti biciklis cigánygyerek, akinek semmi sem volt elég. Teleraktuk kosarát kajával, de ő végig ott állt mellettünk és követelőzött. Még Nyitrai tanár úr sisakját is szerette volna megkapni.






                Déli egy óra fele indultunk el Husztról kelet felé, a Riga folyó mentén. Gödrös, forgalommentes mellékút volt, az a kevés autós is, aki erre járt, mind kedves volt és többnyire Ladát vezetett. Az összes faluban ezen a vidéken aranyozott tetejű hagymakupolás templom van. Több pihenővel, 15-20 fokban, nagyjából már esőmentesen bringáztunk. Körülbelül félúton pedig premier történt a túrán: Tamás elhagyta az autó kényelmét és két év után újra biciklire ült. PP pedig úgy néz ki, hogy a biciklitúra pótsofőrje lesz. Közben elromlott Feri Transporterének a kapcsolószekrénye és őva leghiggadtabb módon hármasba téve (az egyetlen működő sebesség…) előrement a városba alkatrészt keresni.





                Este 7 óra fele értünk Ökörmezőre, ahol tartottunk egy hosszabb pihenőt, illetve ismét két csapatra váltunk. A banda egy része előrement sátrakat felhúzni és kaját készíteni és… 2 kilométerrel a táborhely előtt pedig eleredt az eső. Most 10 óra 51 perc van és az eső folyamatosan kerülget minket. A Riga partján táborozunk és reménykedünk abban, hogy Riga nem = Lotru. Magyarul: a patak nem önt ki és a víz nem viszi el a sátrakat úgy, mint a tavalyi túrán. Persze az idén fennebb húztuk már a parttól őket, de azért sose lehet tudni. Idő közben Feri már meg is javította a Transportert. Ökörmezőn semmit nem kapott, de a tőle megszokott higgadtsággal és humorérzékkel, egy kólásüveg kupakjával oldotta meg a bajt. A blog feltöltésének idejére már az egész tábor rendben van, mindenki jól lakott és lassan vonul aludni mindenki, mert újra esni kezdett az eső. Szóval Sanyi, úgy tűnik, hogy ma tényleg összerázódtunkJ. Reggel kiderül az eredménye…










Ádám: Sajnos nem tudtam még biciklizni, egész nap kocsiztam a hűlés miatt. A mai kaja is nagyon finom volt, remélem minél hamarabb meggyógyulok.
Enci: A hármas torta ugye gyümölcstorta lesz?
Béla: Minden rendben van, végre egy olyan nap, amikor nem olvadtunk el a melegtől.
Gergő: Mivel ma esett az eső, sajnos megint nem tudtam bringázni, tettem egy próbát, de visszavonultam. Amúgy minden nagyon jó Ukrajnában, hiányoztok, puszi.
Timi: A mai nap nem volt túl könnyű. Jól vagyok, nagyon szép errefele a táj. Puszilok mindenkit.
Antika: Miután a négy tartóoszlopot tökéletes pontossággal behelyezed a négy tökéletes gödörbe, elmész újra a Praktikerbe és kiválasztod a tökéletes drótkerítést, de vigyázz, nehogy a rossz minőséget válaszd, hanem a nikkelezettet, mert ha nem a sisakos tigris észreveszi a turpisságot, elszalad és soha többé nem fogod látni, mert ő ravasz, furfangos, minden hájjal megvan  kenve, pontosan mint a róka. Miután megvan a drótkerítés, tökéletes pontossággal kihúzod a tartóoszlopra, így egy tökéletes kerted lesz. A négyszögletű kerekerdő közepén rejlő gyémántfüves tisztáson. De...vigyázz, észre ne vegye a sisakos tigris a turpisságot, mert ha nem...
M.M. Dávid: Ma olyan tempóban jöttünk mint a vadlovak, találkoztunk is egy ilyen lóval...
Balázs: A mai nap minden jó volt, keveset autóztam, jól vagyok és holnap megyek tovább.
V. Dávid: Fújt a szél nagyon, ezért kocsiban ültem félúttól. Puszilok mindenkit otthon.
János: De szép lehetett a NAGY MAGYARORSZÁG...
Sanyika: Nagyon jól telt a mai nap, ez annak köszönhető, hogy gyorsan haladtunk és ez nekem bejött. Puszi az otthoniaknak.,
Szabi: Jó volt a mai nap, kár, hogy fújt a szél. Üdv. Mindenkinek.
Zalán: Már nincs meleg.
Ervin: Tudok két ukrán betűt, és egy kicsit eláztam a biciklin.
Isti: Kicsit eláztunk de már esszük a meleg kaját és isszuk a forró teát. Nagy eső nem volt, csak hosszú. A jó hír az, hogy éjjelre megtanulunk ukránul. Már betűzzükJ
Kati: Úgy tűnik a ladáktól sosem fogok megszabadulni.
Kevin: Sikerült egy éjszaka alatt megbetegednem és a mai napot a kocsiban töltöttem, de már jobban vagyok.
Feri: Mivel nem tudtunk megeggyezni Igorral az autóalkatrészes üzletben, így kénytelenek voltunk venni egy Moszkvics buksát, és egy kólás dugóbal megoldottuk a T4es váltóproblémáját.
Csaba: Nyárson sütött hálózsákot készítek.
Orsi: Jól vagyok, ötödik napja biciklin!
 Csabi: Puszilok mindenkit de különösen Annát !


16 megjegyzés:

Anya írta...

Eshet az eso fujhat a szel A kerekparos sohasem fel Mikozben a pedalt tekeri A banatat is feledi Nem szamit az izomlaz Ha van kerek ,meg egy vaz! ANGYALOK ORIZZEK ALMOTOK !!! Puszi Kevin !(anya}

pborika írta...

További jó szórakozást, jó utat nektek Lada országban :)ügyesek vagytok, üdvözlök mindenkit!
Tamás, puszillak, várom már,hogy hazaérj :)
U.I.: tetszenek a facebookos kiírások, mindig van mit várni :)

Enikő írta...

Ma sem tudtunk lefeküdni ameddig a beszámolótok fel nem kerül a blogra. Ez a vacsora ínycsiklandozó lehetett.
Balázs, örvendünk, hogy jól zártad a napot, hiába, nagyon nehéz lehet kánikulában is, esőben is kitartani. Puszilunk

RO anya írta...

GYogyulast Kevin ! Most jelentek meg a ti uzeneteitek ,ne feledd a vitaminokat!SZeretunk .Udv Davidnak is Bencenek ,Balazsnak.JO EJT !!!

oreg bicajos írta...

Az mar a tegnap latszott hogy ez a tura az extremek turaja lesz, az extrem idojarasi korulmenyek turaja. Ujra bejott az eso is a kepbe de a tavalyi kalandok utan remeljuk nektek mar nem tud ujat mutatni az eso. Bar erdekes lenne ujra megnezni a "lotrui hajos"-t rigai valtozatban. Ha az idojosok nem tevedtek holnaptol mar csak felhok lesznek, "aldas" nelkul.
Fel a fejjel, gondoljatok oseinkre akiknek igaz hogy jo lovaik voltak a Ti szamaraitok helyett, de nem volt modern satruk, es Boti igen mutatos es gondolom hogy igen finom foztje helyett, csak nyereg alatt puhitott hust vacsoraztak.
Egy ilyen finom vacsorara azt hiszem igen sokan beneveznenk !

Névtelen írta...

Edisanya irta

Adam sajnos tul messze vagy ,hogy gyogyszert tudjak adni-de most ott van helyettem eniko (csak antibiotikummal fog meggyogyulni).Gyogyulast!!
Orsikam nagyon ugyes vagy. Remelem nem fogtok az ejjel elazni.
Szep szelmentes napot holnapra nektek!!!

gyszabo írta...

Hát igen időjárásilag ez a túra is a végleteké,jól próbára tesz titeket.Remélhetőleg a Riga egy rendes patak,jól elvan ott a saját medrében s nem akar közelebbről barátkozni veletek.Jó pihenést s esőmentes napokat kivánunk.

gyszabo írta...

Hát igen időjárásilag ez a túra is a végleteké,jól próbára tesz titeket.Remélhetőleg a Riga egy rendes patak,jól elvan ott a saját medrében s nem akar közelebbről barátkozni veletek.Jó pihenést s esőmentes napokat kivánunk.

Unknown írta...

füst,(béke) de ha nem megy akkor a füst,(közöny) is megteszi néhány napig.
Természetes, hogy az lesz (a hármas). Valószínűleg hagyományos.

Unknown írta...

füst,(béke) de ha nem megy akkor a füst,(közöny) is megteszi néhány napig.
Természetes, hogy az lesz (a hármas). Valószínűleg hagyományos.

AnnaBéla írta...

Már évek óta minden alkalommal végig követtem a blogot, és a lélegzetem eláll attól, hogy együtt mi mindenre vagytok képesek. Gratulálok a Nagyfőnöknek a profi szervezésért és persze mindenki másnak, aki hozzájárult ahhoz, hogy mindez megvalósuljon! Kitartást nem kívánok nektek, mert tudom jól, hogy az mindegyikőtökben megvan, ezért csak kellemes időjárást és jó szórakozást kívánok!

nilataK írta...

Kivanjuk hogy szep, kellemesen meleg idoben folytassatok a turat!Nem tudom,honfoglalo oseink milyen idojarasi korulmenyek kozott pillantottak meg az uj hazat,nektek azt kivanom,hogy napfenyes, tiszta idoben lathassatok a KARPATMEDENCET a vereckei hagorol!Udvozlet mindenkinek!S.Csabanak uzenem:vigyazz a terdedre!Puszi: anyu.

Magdi írta...

nagymama
Ha valamit szeretettel teszűnk,észre se vesszűk, milyen telyesitményre vagyunk képesek.
Zsolt azért nem kell mindent kiprobálni.
Kivánok Nektek kevesebb meleg napokat,esömentes utat és messze kerűljön el mindenkit a hűlés,torok fájás,meg egyéb kellemetlenség.
Tamás örvendek hogy bicajozol,mert ez a nagy kihivás amit mindenki gyönyörűen teljesit.
Brávó Gergö jó hogy helyre jöttél és jó a kedved.Sok puszi

Anya írta...

Kedves Bicosok! Most is azt mondanam, hogy jol haladtok, terv szerint...hogy meg tortenik ez-az, hat ettol emlekezetes a tura. Csak rosszabb ne legyen. Azoknak akik kisebb egeszsegi gondokkal kuszkodnek, gyogyulast kivanok, a tobbinek, hogy orizze meg egeszseget. A fiamnak uzenem, hogy a vitamint ne feledd bevenni, esetleg az aspirin plus C-t.
Most kezdek igazan orulni, hogy ez lett a kirandulasotok celpontja, a Vereckei-hago. Nem akarmilyen helyen jartok, tortenelmi fontossagu. Almos es Arpad is ezt lathatta, amikor ideerkezett. Osidok ota nagyon hasznalt ut volt: a honfoglalo magyarok, aztan a tatarok, mongolok, osztrakok, oroszok ... szoval nagy volt a joves-menes ezen a helyen.
Bevallom oszinten, hogy egy kicsit utanaolvastam, hogy kiegeszitsem ismereteim a Karpat-medence ezen reszevel kapcsolatosan. Hogy is VOLT...hogy is van?! Igy nem csak ti tanultok a latottakbol-hallottakbol, hanem mi is.
Most olvasom a facebookon, hogy kivettetek egy szabadnapot. Hat ez is benne volt a tervben valahol:) Jo szaritkozast, jo feltoltodest, aztan rohamozzatok meg a Vereckei tetot!
Puszi mindenkinek!

Sancó írta...

A bogarak miatt van a hülésed,gyogzulj meg gyorsan és tekerj tovább.Puszi Gia.
Végre megtudtam én is hogy kell nektek üzengetni :D Sok sikert és kitartást Sancó.

Ballanek írta...

Maximalis kitartast es gyogyulast a gyengelkedoknek.David!-az Epinvest is drukkol nektek,egy pakli puszi a nagyiktol egy oriasi Rajmitol.u.i FIUK ne szegyelljetek felvenni a meleg cuccot huvos lesz az ejszaka.