2007. június 30., szombat

5. nap


Táborozás a Surduc tó partján.


Készül a tejbegríz "reggeli" 12 órakor.


"Csendes és tiszta foglalkozások", egyesek meghú-
zódtak az árnyékban.


A megígért biciklijavítás.


Roham a csónakázók ellen.


Uzsonna, azaz dinnyevés vagy ahogy mások
mondják, "kerekasztal megbeszélés".



Előkészületek a gulyáshoz.


Gulyásfőzés "hagyományos" eszközökkel.


A merítés is hagyományosan történik.


Serény mosogatás avagy ökomosogatás!

Kedves otthoniak !

A mai nap a pihenés jegyében telt el. Nem volt ébresztő, hanem a fiiiinom reggeli (amely kb. 12 óra körül készült el:) volt az egyetlen ébresztőnk. Először is kihasználtuk a terep természetes adottságait ( azaz mindenki alaposan kilubickolta magát a nagyon is meleg vízben – még az úszni nem tudó atyánkfiai is, akiket egyes szívélyes haverok sikeresen felborítottak a csónakkal- örök hálánk ezeknek:).

A továbbiakban intenzív biciklijavításba fogtunk, már aki értett hozzá... aki nem, hát az statisztált.

Ezzel párhuzamosan további tevékenységek is folytak. Ilyen például az agyonstrapált kocsik megmosása, serény mosogatás... illetve a táj ,,természetes szépségeinek” megcsodálása, egyes szakértők részéről.

Egy további jó hírrel is szolgálhatunk kedves hozzátartozóinknak... azaz, hogy a csapat nem kapott ételmérgezést a fiúk főztjétől:), ugyanis nekiálltak nagy bátran gulyást főzni, persze ipari mennységben, mint mindig. Kajálás után mindenki megnyalta a tíz ujját...

Mivelhogy nagyon leleményesek szoktunk lenni, most sem hagyhattunk ki egy kiváló alkalmat arra, hogy ezt a tényt bebizonyítsuk... a srácok a rendelkezésükre álló nájlonoból vízicsúzdát fabrikáltak, amelyet büszkén ,,vízirájdernek” neveztek el.

Mindezek után, a nagy hohohóóóó, vagy ,,hihihihi” horgászaink nekiálltak, hogy megcsillogtassák horgászati tudományukat, persze a bot nyelén kívül semmit sem fogtak (természetesen objektív okok miatt – ez már így szokott lenni:).

Hát a mai nap körülbelül így telt el, holnap egy elég megpróbáltató nap vár ránk, ezért a csapat már az igazak álmát alussza, és ez a magyarázata annak, hogy már megint nincsenek személyes üzenetek, de töredelmesen megígérjük, hogy ezt a kis mulasztást az elkövetkezendő napokban alaposan kárpótoljuk.

Mindenkinek jó éjszakát kívánunk – és azoknak, akik reggel olvassák, azoknak jó reggelt.

4. nap


A monarchia korabeli vasútállomas előtt Brádon.


A kemény csapat meghódította a hegyet.


Ebéd Obârşian, Puiu bácsi házánál.


Pizzázunk Facsádon.


Brádban, a panzió előtt.

Kedves otthoniak!

Eltelt az éjszaka egy nagyon kellemes panzióban Brádban. Mindenki nagyon élvezte a „kiszolgálást”, kényelmes ágyak, meleg zuhany, tv és finom vacsora.

Reggel indulás előtt meglátogattuk a brádi aranymúzeumot, melyben nagyon sok érdekes ásványt tekinthettünk meg. Ezután mindenki elindult a maga útjára. Mivel a mai nap útvonala „kissé” kihívó volt, ezt az utat pár autó és egy jópár ember nem tette meg, ezért a csapat kétfelé „szakadt”. Egyik csapat megmászott egy naaaaaagy hegyet, a másik csapat pedig benn a kocsiban döcögött a főúton 50 km per óránkénti sebességgel, miközben a kisebb és nagyobb autók haladtak el mellettünk. Útközben végig azon gondolkoztunk vajon mit csinálnak a többiek...

Az erős csapat nagy erőfeszítést tett meg és megmászta a nagy hegyet erdőstől együtt. Most pedig kétfelé szakad a történet:):

A „hegymászó” csapat meglátogatta a brádi osztrák-magyar korabeli vasútállomást, mely romokban hever... Mindezek után kezdtek ritkulni a civilizáció jelei :), először az aszfalt, majd a házak és végűl maga az út is. Hosszas mászás után elérkeztünk „Puiu bácsihoz” aki egy intellektuell személy, aki kiábrándult a civilizációból és magányosan éli napjait kis gombaházában a hegy tetején. Sajnos nem találtuk otthon, de megnéztük különleges házát. Megebédeltünk, ezután pedig a várva várt lejtő következett :). Mindenki egy darabban ért le a hegy aljába (úgyhogy kedves szülők, nincs ok aggodalomra). Mindezek után csatlakoztunk Facsádon az „autós” csoporthoz akik pizzával és üdítővel vártak minket.

Ennyi történt a csapat egyik felén, ellenben a másik csoporttal akik „kocsikáztak” egész nap, ám senki se higyje hogy ez olyan könnyű. Amíg a többiek fáradtak a bringázásban, mi fáradtunk az unalomban (igen biza az unalom is fáraszt :), ha valaki nem hiszi járjon után). Fagyiztunk Déván, majd folytattuk utunk Facsád felé ahol érkezéskor ebédeltünk. Mindezek után „kibéreltük” Péter kocsiját és zenét hallgattunk várva, hogy érkezzenek a nap hősei.

Miután nagy nehezen kapcsolatot teremtetünk és találkoztunk elmentünk közösen a város elejére ahol megtekintettük Gheorghe Gheorghiu Dej repülőgépét (szegény elég rosszul nézett ki :) , mely kocsmaként szolgál a helybélieknek és azoknak akiknek „meg van a maga bajuk” :)...

Ezután felpattantunk a biciklikre és „egyenes” irányt vettünk a Surduc tó fele. Hosszas utunk után megérkeztünk és sikeresen letáboroztunk, íme itt van a jól kiérdemelt pihenő. Mindenkire ráfér egy kis „feltöltés”.

Ma este egyesek már az autó fényében fürödtek de holnap mindenkit vár a tó langyos vize...na meg a biciklijavítás, ugyanis a megtett jópár kilóméter után egyes biciklik „feladták a szolgálatot”.Nos mindezek után nem marad más hátra mint jó éjszakát kívannánni minden kedves olvasónak (akik reggel olvasnak azoknak jó reggelt :).

PS. Ismét mindenki alszik így holnapra maradnak a biciklisek szavai...

2007. június 28., csütörtök

3.nap


A jégbarlanghoz vezető út kanyarjában táborozunk.


A sok víztelen mászás után a jégbarlang szívében.


Visszafele az úton.


Földrajzóra a szabadban.


A képről csak a kocsiszerelők hiányoznak:(


Kedves otthoniak!

A jégbarlanghoz vezető kanyarnál táboroztunk. Az éjjel váratlanul, de ért egy kis eső is minket. Nem történt semmi különös csak pár sátor beázott…de nem vészes, mert mostmár minden száraz (többnyire:). Miután mindenki reggelizett (pátés kenyér és az igazi “French toast”) elindultunk a Scărişoarai jégbarlang felé, nyilván semmi vizet nem vittünk magunkkal, így oda jutottunk, hogy már mindenki vízről álmodozott. Végül egy kedves hölgy segítségével, 7 km után mindenki ihatott egy pohár vizet (kevés, de higgyjék el nagyon jól fogott :). Elértünk a barlang szájához, majd lassan leereszkedtünk a jég felé. Nagyon látványos volt, ugyanis Románia legnagyobb jégbarlangja.

Miután lejöttünk a hegyről összepakoltunk és ismét útnak indultunk, terv szerint Brád felé. Út közben érdekes esetben volt részünk, melyben tanulság is rejlik. Miután elindultunk az úton egy ember sétált át akinek, hát „megvolt a maga baja”. Sajnos nem volt „reakcióképes” és mivel mi is nagyon sűrün közlekedtünk Robi megütötte karjával, az illető személy pedig leesett az út szélére. Szerencsére se Robinak se a személynek nem lett semmi baja, viszont nekünk csak tanulni kell ebből az esetből. Nem jó sűrün közlekedni mert a hátul levők nem látják mi történik elől ezért súlyosabb baleset is fennálhat.

Összeszedtük magunk és elindultunk tovább ugyanis az idő már sürgetett...elértünk Topánfalvára ahol az „orosz testvéreinknek” köszönhetően bevásároltunk ezt azt:).

Ezután folytattuk utunk, Abrudbányán álltunk meg ismét ahol megtekintettük a romokban álló unitárius templomot. Építészetileg nagyon hasonlit a kolozsvári belvárosihoz, viszont ezt már nem használják és szomorú hangulatot kölcsönöz a város központjának.

Ezután megmásztunk egy naaaaaaagy hegyet :) (na nem épp olyan nagy) , majd következett a várva várt ereszkedő. Több tíz kilómétert ereszkedtünk lefele, nagyon hűsítő volt. A kutyáknak és az integető romáknak („vin amerikániii”) köszönhetően pedig izgalmas is.

És íme megérkeztünk arra a helyre, amely egész nap mindenkinek izgatta a fantáziáját, a meleg zuhany, fiiiinom vacsora ( nem mintha az eddigi nem lett volna finom :), a TV és talán a pihenés.

A mai nap különösen gyors volt, ugyanis mindenki rendkívül túlteljesített magán...talán azért mert „rohantunk” a panzió felé ahol várt egy elkényeztető éjszaka.

Mindössze ennyi történt a mai nap, viszont nagyon élménydús volt. Holnap reggel Brádon látogatjuk meg az aranymúzeumot aztán folytatjuk utunkat. Közeledik a pihenő nap... talán holnap ezért fog mindenki ismét jól bringázni:).

Most pedig pár szó a bringázok részéről:

No comment – mindenki alszik.


2007. június 26., kedd

2. nap - Bélisi tó – Scărişoarai jégbarlang bejárata

Kedves mindenki…

Korai felkelés után nekifogtunk elkésziteni a “mindent bele” rántottát. Pakolás után a jó erőben levők elindultak biciklivel a Albac fele, (elég meredek hegyeket kellett megmásszanak), a többiek pedig a tetőn csatlakoztak. Kemény ereszkedő volt, csak két kb. 221 (nem tudjuk hol a “nullás” J ) lóerős autó betegedett le. De nem vészes ugyanis már minden majdnem tökéletesen működik (a következő napokban majd tökéketesitjük).

Mi viszont nagyon élveztük a majdnem húsz kilometeres ereszkedőt. Váratlan ebéd következett ugyanis mindenki profi ebédlőben evett “ciorbă de văcuţa”-át Felső Gáldán J és a fiiiiiiiinom miccset. Sikeresen megtaláltuk Scarisoara fele az utat , de még nem mentünk fel, várjuk hogy mindenki szedje össze erejét...

Jött a fürdés ideje...váratlanul mindenki elkezdett pancsolni a mellettünk levő patakban...persze miután felvertük a sátrakat és az eső veszélye elmúlt. Egyesek fociztak a vizben, mások pedig a jacuzzi kényelmességét élvezték. Nos talán ennyi történt a mai nap, közben Fülőp Zoli már eltőrt 3 fejszét és éppen készülődik eltőrni a negyediket is.

PS. Nagyon csipnek a szúnyogok :)

Péterfi Dénes ...holnap telefonálok, csak keresem a megfelelő készüléket...jól vagyok, szokom az iramot....

Szatmári Sándor ...minden rendben, nem gondoltam volna hogy ilyen messze jutok kerékpáron, még mindig birom

Hancz Helga ...ne készüljetek temetésre mert még hazajövök

2007. június 25., hétfő

1. nap - Kolozsvár – Bélisi tó













Kedves otthoniak!
Ahol most ülünk, nagyszerű kilátás nyílik a Bélisi tóra. Hihetetlen, de már délután 3 órára idértünk, és fel is vertük sátrainkat a tó partján.
Az első nap tele izgalommal indult. Sokan közülünk aludni sem tudtunk rendesen, úgy készültünk már a hajnali óráktól az indulásra. Aztán reggelre megtelt az udvar, bepakoltunk mindent és sorban álltunk a kivonulásra – ezt néhányan a szülők közül láthatták is!
Aztán elindultunk...azaz indultunk volna, ha a tisztelt közlekedési rendőr urak picit megértőbbek és segítőkészebbek lettek volna. Nehezen értették meg, hogy hétfő reggel kíséret nélkül kijutni Kolozsvárról 4 teli autónak és 25 biciklinek nem könnyű... Hála Boros alpolgármester úrnak végül kénytelenek voltak kivezetni, és 9 óra körül már Fenes határából néztünk vissza a városra!
Aztán letértünk a főútról, csokiskifliket, szendvicseket gyúrtunk magunkba és persze sok vizet meg teát, hogy bírhassuk az egyre kitartóbban emelkedő utat. Helyenként hűvös erdős részek, máshol tűző nap kísért, de büszkén mondhatom, hogy egy nagyon kitartó és erős csapat vágott neki ennek az idei kalandnak. Alig voltak akik felültek végül a kocsiba, hogy kicsit szusszanjanak...

A Zsolt kocsijából felrobbant egy vízcső, de hála Adynak, aki visszament Kvárra Feri már szereli is az új alkatrészt. Ezt Napolact fagyival ünnepeltük.
A csapat egy része lustálkodik, pihen, pancsol (fürdés nincs engedélyezve), csónakázik (a csónak nem is ereszt annyiraJ, mások sétálnak és élvezik a megérdemelt munka gyümölcsét. Ma kitekertünk több mint hetven kmtert nagy nagy nagy nagy kaptatókon.

A nap két apró bakija: Gábor és Zoli nyilván balra tértek az eltérőnél jobb helyett, és kicsit utánnuk kellett autózniJ De már jöttek is visszafele állítólag, mert „nem jöttek a biciklik” és ez gyanús volt már nekik... A másik történet az az, hogy a gátnál a kedves néniőr megengedte hogy megnézzük az Antena 1 négy órai híreit, amiben minden az ég világon volt csak épp mi nem láthattuk, ugyanis a digi tévé nem hajlandó regionális műsorszórásra. Nesze neked hírnév. Reméljük, hogy az otthoniak láthatták!

A közeli vendéglőben a bárpultos megengedte, hogy ingyenesen az összes jégakkut és sajt-kolbász rakományunkat eldugjuk a sörök mögé reggelig. Reméljük ott kapjuk őketJ
Ennyi mára, nyugis est következik és holnap civilizációmentes bringázás a jégbarlang felé.
A továbbiakban a túrások személyes üzenetei, jelmondatai következnek a mai napról:

Szatmári Sándor: Nagyon jól bírom és ez még csak a kezdet!!!

Fülöp Zoli: Szia anya jól vagyok, csak tíz kmtert mentem el véletlenül balraJ Emese ne törj semmit szét otthon...

Csatári Gábor: Ettem!

Létay Norbi: Minden ok!!! Kerestük a tóban a locknessi szörnyet de nem kaptuk meg...

Péterfi Dénes: Szép a táj, nehéz a bringa, de azért mennek a dolgok!

Fóris Ferenczi Gábor: Fáj a seggem, de tiszta:)

Hancz Helga: Használjátok ki ezt a két hetet mert aztán jövök haza...

Nagy Vass Emil: Nem haltam bele a bringázásba:)

Bartha Robi: Zsír a táj...

2007. június 22., péntek

Végleges útiterv

  1. Kolozsvár – Bélisi tó
  2. Bélisi tó – Scărişoarai jégbarlang bejárata
  3. Jégbarlang – Topánfalva – Abrudbánya – Brát, Cetina panzió
  4. Brád – Surduc tó partja
  5. pihenő, fürdés
  6. Surduc tó – Lugoj – Bocsa – Oravitabánya – Néra völgye (részben autókkal)
  7. Pihenő
  8. Néra völgye – Újmoldva – Duna partja
  9. A Duna mentén
  10. Orsova – Herkulesfürdő
  11. Herkulesfürdő – Karánsebes – Hátszeg (részben vonattal és stoppal) - Algyógy
  12. Pihenő - Algyógy
  13. Algyógy – Torockó
  14. Torockó – Torda - Kolozsvár

2007. június 18., hétfő

Túrások és szülők figyelmébe !

Tisztelt szülők!


Kedves túrások,

már csak pár nap maradt a nagy kalandig. Ebben az időszakban legtöbben a bringákat teszitek rendbe, kisebb nagyobb utakat teszek meg a hátsó részetek felsértésére, illetve fűnek-fának mondjátok, hogy ti egy hét múlva indultok biciklikkel a Dunához.... Persze... mondják a többiek erre. Pedig megyünk, tényleg megyünk!!! Mostmár nagyon alakul minden.


Az elkövetkező néhány fejezetet megkérlek alaposan nézzétek át, olvastassátok el kedves szüleitekkel is, és rendre pipáljatok ki mindent, ami kell ahhoz, hogy hétfőn reggel nekivághassunk!


Hoznivalók:

(a felkiáltójellel jelzett dolgok nagyon fontosak!)

Ruhaneműk:

· 5 póló, 10 zokni, 7 alsónemű, 1-2 rövidnadrág, 2 hosszúnadrág, 2 meleg felső, 1 kényelmes ing – a ruhák többnyire legyenek világos színűek, hogy ne vonzzák a meleget.

· esőkabát!

· 1-2 sapka (nap ellen védjen)

· 2 cipő (torna, v. adidas) ezen kívül pedig ha van a túrázáshoz és az esti órákhoz magas szárú cipő v. túrabakancs

· sárga fényvisszaverő mellény!

· biciklisisak!

· Kulacs innivalóval a biciklitartóra erősítve!

Kellékek:

· Sátor, amennyiben van (de eggyeztetni kell, hogy kivel alszol, mert lehet van az illetőnek sátra)

· Izolír, hálózsák!

· Étkezésekhez: fém mélytányér, nagyobb csupor (ez a nagyobb méretű inox csupor amibe adott esetben levest is tehetünk), fém evőeszközök, kés, bicska!

· Elemlámpa! (a túra idejére gondoskodj arról, hogy mindig fel legyen töltve jó elemmel, mert éjjel nagy szükség van rá!)

· Kicsi hátitáska vagy oldaltáska (ezt a bringán viszed magaddal, amibe rágcsálnivalót, innivalót, térképet, esőkabátot, stb-t teszel.) Valami olyat keress, ami a bringázás közben nem zavar majd.

· Hátizsák, v. nagytáska, amibe mindent pakolsz (ezt a kocsik hozzák, a nap folyamán ritkán tudsz hozzáférniL )

· Napolaj v. krém égések ellen!

· Nedves papírzsebkendők macskamosdáshoz (nagy tételbenJ)

· Szappan, törölköző, fogkefe, fogpaszta, testápoló v. maszírozó krémJ)

· Személyes gyógyszerek!

· Lányoknak egészségügyi betét

· Fényképezőgép ha van

Ha mindezek közül valami nincs, akkor próbáljatok elsősorban használt kellékeket venni (Piácá dé lá á lá zé) vagy pedig kérjetek kölcsön azzal a potenciális veszéllyel, hogy lehet újat kell majd visszavenni a gazdának.

Bicikli-kellékek:

· olyan mountain bike kerékpár, amely strapabíró, nem nehézkes, otthonosan ülsz már a nyergében, kényelmes, és könnyen hajtható.

A hétvégi bicikli-inspekciónJ kizáró ok az, ha: 8asok és tojások vannak a kerekekben, akassza a fékpofa a kereket, szökik a lánc, nem vált minden fogaskerékre, a pedál nincs rendben, rosszak a fékek.

A Kolozsváron levőknek javaslom a Cibinului („Mörösty” negyed a „spréj blokk” mögötti) utca 14 szám alatt lakó Babos mestert, aki már évek óta jutányos áron rendbeteszi a bringáinkat. Van még pár nap, használjátok ki erre!

· Szükséges, hogy minden bringán legyen egy hátsó piros villogó és egy első elemes lámpa (nem kell márkás legyen, orosz testvéreink olcsón kínálják a piacon). Ez az esetenkénti elesteledések miatt szükséges, úgyhogy az elemről is gondoskodjatok. Fejre erősíthető lámpa is jó!

· Kötelező hozni egy szett tartalék fékpofát - olyat, ami talál a saját bringádra. (Az ereszkedőkön nagyon hamar megkopnak).

· Gumifoltot nem muszáj tegyetek, mert a defektes bringákat csak este javítjuk meg közösen, és arra lesz folt bőven).

· A bringádhoz találó személyes kulcsok (hexagon, pedálkulcs). Nem kell egy egész ládát felpakolni, de jól fog, ha kézügyben van a táskában egy-két speciális kulcs, így nem kell leállítsuk az egész karavánt, ha elakadsz.

· Igyekezz a napi 8-10 órás bringázást minél kényelmesebbé tenni magad számára. Az ülés, a biciklis szivaccsal bélelt nadrág, a feltöltött kulacsod, a titkos kis ropik és csokik, mind az erőtartalékaid segítik.

Kaja:

· 2 szál nagyon száraz kolbász

· 1 kisebb rúd nagyon száraz szalámi

· 1 csomagolt sajt

· 10 tojás

· 1 üveg fiiinom lekvár (tehetsz egy kisebb üveg jól lezárt mézet is ha szereted)

· 1 üveg zakuszka v. vinetta

· 1 üveg lesütött hús v. kolbász (nagyon fontos, hogy sovány hús legyen, minél légmentesebben legyen lezárva, és fontos hogy a zsír teljes mértékben lepje el a húst!)

· 4-5 rántott szelet vagy egy kis doboz fasírt az első napi étkezésekhez

· 1-1 kg. friss és kemény: paradicsom, paprika, uborka, krumpli, hagyma

· 2 nagyobb méretű finom pástétom konzerv (olyan, ami kézzel nyitható)

· 1 finom sonkás húskonzerv

· 1 paszulykonzerv

· 1 doboz margarin

· kedvenc édesség, amelyet nem teszel be a közösbe! (persze ez nem azt jelenti, hogy egy kicsit nem adsz majd annak, aki esetleg rajtakap mikor 2 raffaelot dugsz be egyszerre a szádbaJ.

Első túranapra legyen elkészítve legalább négy finom szendvics!

Jelezzen vissza szerdáig Zsoltnak, aki tudna hozni v. kölcsönkérni hűtőládát jégakukkal!

Lehetőleg a romlandóbb kajákat utolsó nap vegyétek meg, azaz vasárnap (24-én) délután!

Az összes kaját az udvaron fogjuk szortírozni, vasárnap este 7-kor a ti segítségetekkel!


Útvonal:

Addig, amig hétvégén kézbevehetitek a színes, lefóliázott térképetek, addig itt van a túra napokra leosztott útvonala magyarul, majd románul is, hogy tudjátok összevetni a saját otthoni térképetekkel:

1. Kolozsvár – Bélisi tó

2. Bélisi tó – Scărişoarai jégbarlang bejárata

3. Jégbarlang – Topánfalva – Abrudbánya – Fehér Kőrős partja

4. Brád – Óborsa

5. Óborsa – Soborsin – Facsád – Surduc tó

6. Surduc tó – Lugoj – Buziásfürdő – Resiţabánya – Oravitabánya – Néra völgye (részben autókkal)

7. Pihenő

8. Néra völgye – Újmoldva – Duna partja

9. A Duna mentén

10. Orsova – Herkulesfürdő

11. Herkulesfürdő – Karánsebes – Hátszeg (részben vonattal)

12. Hátszeg – Algyógy

13. Pihenő

14. Algyógy – Torockó

15. Torockó – Kolozsvár

****************************************************************************

1. Cluj Napoca – Lacul Beliş

2. Beliş – Scărişoara, gheţarul

3. Scărişoara – Câmpeni – Abrud – pe malul Crisului Alb

4. Brad – Vaţa de jos – Obârşia

5. Obârşia – Săvârşin – Făget – Surduc lac

6. Surduc – Lugoj – Buziaş – Resiţa – Oraviţa – valea Nerei

7. Repaus

8. Valea Nerei – Moldova nouă – Dunăre

9. Pe lângă Dunăre

10. Orşova – Băile Herculane

11. Herculane – Caransebeş – Sarmisegetuza – Haţeg

12. Haţeg – Goagiu Băi

13. Repaus

14. Goagiu – Aiud – Rimetea

15. Rimetea – Cluj Napoca

Hasznos tanácsok:

* ha amúgy is ez a készülés hete, akkor nézd át alaposan az útvonalat, figyeld meg merre fogunk menni, milyen vidékeket érintünk, milyen városokat. Keress rá google és wikipédia segítségével néhány érdekességre. Fontos, hogy összeálljon előtted a kép, hogy merre mi vár(hat) rádJ

* Vigyázz az egészségedre. Ha lehet a héten ne strapáld agyon magad, legyél friss és erős az indulás idejére. Étkezz egészségesen, elkezdhetsz egy vitaminkúrát is.

* Nagyon fontos, hogy túra közben sikerüljön találnod relaxálási lehetőséget is. Amikor közösen pihenünk és nincs tennivaló, akkor próbálj meg felfrissülni, lazítani.

* A pályázatba mindenki beírta, hogy mennyire segítőkész. Erre szolgáljuk rá mindannyian! Lesz lehetőség...

* Ügyelj a személyes higiéniára. Keress lehetőséget még a legprimitívebb helyzetekben is, hogy tisztálkodhass. Legfontosabb a kezed tisztasága étkezés előtt.

* Jelezzétek azonnal a túravezetőnek, ha egészségi gondotok van. A zúzódás, karcolás, sérülés (ami nagyon ritka) az látványos. De a gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, nyilalások, torok-, fogfájás, láz érzete nem jó ha eltitkolt marad és „úgyis elmúlik”jeligével tovább erőlködsz. A két hét hosszú idő, és jobb bringán tölteni mint autóban vagy kórházban. Személyes gyógyszereitek ne feledjétek!

* Nem tanácsos kút, csapvizet vagy netán őzikenyomból inni azoknak, akiknek kényes a gyomra! Igyekezni fogunk palackozott ásványvizet és limonádét biztosítani állandó jelleggel.

* Az alkohol, a cigaretta, a különcködés, duzzogás, trágárság stb. nem segíti az életünket a két hét alatt. Akinek sikerül ezeket mellőzni, az másként éli meg az egész túrát. Én nem szeretek tiltótúrát vezetni. Akkor válok meg emberektől, ha úgy érzem átlépték a közösségi élet, az egymásrautaltság határait. De akkor haza kell menni.

Néhány tanács szülőknek:

· ha a gyermeke nem veszi fel a mobiltelefont, az nem cseng be, illetve órákig nem lehet kapcsolatba lépni vele ez még nem azt jelenti, hogy nem tudta bevenni a kanyart a lejtőn. Az javasolom, hogy smsben tartsák a kapcsolatot, amelyre a választ akkor írja meg majd amikor a bringáról le van szállva. Este természetesen ha van jel akkor beszélni is tudnak. Röviden: jobb, ha napközben nem csengetnek minket, mert komoly munkában vagyunkJ. Reggel és este könnyebb kommunikálni.

· Igyekezni fogunk minden nap folyamán friss információkat feltölteni a túra blogjára (online napló), amelynek címe http://bicajzsuk.blogspot.com !

· Ha az induláshoz és az érkezéshez eljönnek az iskolához, az ettől ünnepibb lesz.

· Bármilyen kérdésük van a számom: 0743-218208. Ha le van zárva hagyjon üzenetet.


A hétvége programja:

Szombaton, 23-án

- délben 12kor találkozó az udvaron

- a biciklik műszaki ellenőrzése

2-kor közös ebéd

délután 4-től:

zászlókészítés, túrabanner, illetve a támogatók logóinak kifüggesztése a kocsikra

7-kor vacsora

9-től az eddigi bicatúrákról film és fotóválogatás, stratégiai megbeszélések

Vasárnap, 24-én

-8tól reggeli

-9től indulás Kidébe

(útközben szabályok, egyezményes jelek gyakorlása, a vonulás kipróbálása, a forgalom megszokása stb.)

-5kor visszaérkezés, pihenés

-7kor az udvaron kajaszortírozás, pakolás

Hétfőn, 25-én reggel 7kor találkozó az udvaron

7:30 sajtótájékoztató (újság, televízió, rádió, web)

8:00 indulás Gyalu irányába a rendőrség kíséretében

Jó készülődést! Barátsággal,

Solymosi Zsolt és Szekernyés Réka